Головна > Суспільство / Краса та здоров'я > А чи не заморити нам черв'ячка?

А чи не заморити нам черв'ячка?


19-06-2016, 07:39. Размістив: 24info
А чи не заморити нам черв'ячка? Що ми знаємо про дощових хробаків? М'які, гладенькі, слизькі, не особливо привабливі і абсолютно безхребетні... Вони невтомно розпушують і удобрюють ґрунт, а після дощу в незліченній кількості виповзають на асфальт. А ось вчені вважають, що черв'яки – це не тільки цінні орачі землі, але і ... 3-4 грами «дієтичного, легкозасвоюваного м'яса».

Професор Томського державного університету Андрій Бабенко разом з однодумцями вже багато років проводить експерименти над червоними каліфорнійськими черв'яками – неймовірно ефективними агентами по переробці висококалорійних відходів. Вчений прийшов до висновку, що «безхребетні агротехніки природи» можуть використовуватися не тільки для виробництва екологічних добрив, але і для виготовлення ліків, косметики, корму для тварин, і навіть продуктів харчування. «Черв'яки – це природній стовідстотковий білок, з дуже високим вмістом протеїну. Проведені есперименти показали, що він не не поступається білку звичних нам порід свійских тварин. Причому слід зауважити, що це м'ясо не має кісток», – коментує Андрій Бабенко.
{banner_ads}
Прихильники здорового способу життя, які заради рельєфного тіла «сидять» на курячих філе і яєчному білку, зможуть урізноманітнити свій раціон «стравами» з черв'яків. Протеїн! Таке «мікромясо» має сподобатися й господаркам – обробляти, потрошити, нарізати на шматочки черв'яків-то не треба. Розморожені, так би мовити, тушки можна цілком відправляти, скажімо, в суп, або – як варіант – використовувати їх як готовий фарш. Бери – та ліпи котлети. Зручно і економно – така ось огидно прекрасна їжа...

Страви можна розділити на огидні і чудові, це — справа смаку. Хтось, приміром, верне носа від шматочків смаженого поросяти, на дух не переносить яєчні через те, що яйця «виходять» з анатомічного отвору курки, але при цьому ніколи не відмовляться від порції супу з лободи. У всіх нас свої переваги.

А чи не заморити нам черв'ячка?Чим тільки гурмани з усього світу не втамовують голод! Жаб'ячі лапки, смажені личинки жуків, філе змій, супи з кажанів і півнячих яєчок, і все це — їстівне! У світі знайдеться чимало любителів дорогущої кави Kopi Luwak, зерна якого перед тим, як потрапити до нас на стіл, проходять вельми специфічну попередню обробку – їх з'їдають і перетравлюють милі пухнасті звірята мусанги. В 2012 році з'явився ще більш дорогий вид елітної кави – Black Ivory, над виробництвом якого працює травний тракт слона.
Страви із земляних черв'яків – це далеко не самі жахливі ласощі. Любителі екзотики стверджують, що за смаком повзучі «красені» нагадують мідій. Морські делікатеси не всім по кишені, а роздобути черв'яків у разі гострої необхідності можна абсолютно безкоштовно.

Томські вчені вважають, що у виробництві харчової продукції з хробаків найголовніше – це контроль якості і безпеки. Зовнішній вид незвичайного м'яса – справа другорядна. Адже Не дарма кажуть, гидливих людей не буває – є недостатньо голодні. Запитайте у спецназівців, які проходять курс виживання. Вже вони-то вам можуть розповісти бридкі історії!
Повернутись назад