Головна > Краса та здоров'я > Користь жирів для організму

Користь жирів для організму


11-07-2016, 10:58. Размістив: 24info
користь жирів для організму

Всі поживні речовини, необхідні для росту і розвитку. Так, і жири теж. Користь жирів довгий час викликала питання у зв'язку з атеросклерозом судин. Давайте розвіємо міфи про жири і залишимо у минулому забобони.

Ми звикли вірити, що жири — це шкідливо, або, принаймні, насичені жири шкідливі. Це одна з поширених помилок. Давайте розберемося.

Насичені жири: реабілітація

Насичені жири — це жири, вуглецеві зв'язки яких максимально зайняті воднем. У побуті насичені жири відрізняються від ненасичених тим, що залишаються твердими при кімнатній температурі.

Тваринні продукти містять насичені жири, наприклад, вершкове масло, сир, білий жир на м'ясі та інші. Деякі рослинні жири (пальмова і кокосова олія) також є насиченими.

Користь жирів в значній мірі постраждала від демонізації насичених жирів. В даний час репутація кокосового масла, сала та інших продуктів з насиченими жирами безповоротно зіпсована. Їх затаврували як головних винуватців хвороб серця.

Ці жири вважаються причиною атеросклерозу і судинних порушень в головному мозку та серці. Однак не насичені жири є причиною цих патологій.
{banner_ads}
Користь жирів – не вигадка

Насичені жири — не шкідливі, ці жири мають ключове значення для мозку. Головний мозок містить велику кількість насичених жирів і холестерину, які необхідні йому для адекватної роботи.

Навіть знамениті своєю користю омега-3 жирні кислоти, насправді, потребують насичених жирів для оптимального засвоєння.

Мозок — не єдиний орган, якому потрібні насичені жири. Кісткам необхідні насичені жири для транспортування кальцію.

Тваринний жир від корів на вільному вигулі і кокосове масло володіють природними протигрибковими, антибактеріальними та противірусними властивостями. Не варто відвертатися від них через забобони.


Омега-6 жирні кислоти

З іншого боку, багато рослинної олії не є корисним і стають причиною системного запалення. Рослинні масла, такі як соєва, рапсова, соняшникова, кукурудзяна, зазвичай позиціонуються в якості здорової альтернативи.

Проте деякі дослідження знайшли негативні моменти. Мононенасичені і поліненасичені олії містять високі рівні омега-6 жирних кислот. Їх кількість може «підливати масла у вогонь» запальних захворювань і хронічного болю.

Омега-3 жирні кислоти

Винятком є омега-3 жирні поліненасичені кислоти, які дійсно грають ключову роль для здоров'я. Щоб це не було: захворювання суглобів чи профілактика інфаркту міокарда, чинять позитивну дію. Омега-3 жирні кислоти містяться в червоній рибі, оливковому та лляному маслі.

Однак дуже складно дістати оливкова олія, так зване Extra Virgin Olive Oil (EVOO), тобто чиста оливкова олія першого холодного віджиму. Близько 70% оливкової олії, яка продається по всьому світу, це просто суміш інших масел і підсилювачів смаку. Вони не тільки не корисні для здоров'я, але навіть і шкідливі.

Є також велика кількість корисних масел, про які погано відомо широкій громадськості. Конопляне, масло авокадо, масло гарбузового насіння, волоського горіха, мигдалю, кокосове масло є більш дешевими.

Ці масла рідко містять ГМО, не підробляють часто і мають свої власні унікальні лікувальні властивості.

Звичайно, не варто забувати про те, що все корисно в міру.
Повернутись назад