Незважаючи на те, що всім давно відомо — що в ковбасі, яка гордо живе на наших столах і в наших холодильниках, м'яса малий відсоток, — люди любили, люблять і будуть любити цю «гидоту». Чому ж ковбаса шкідлива і з чого вона складається ми сьогодні і поговоримо.
Без гарненького сервелату з проблисками білого жиру від якогось старовинного місцевого м'ясокомбінату не обходиться, мабуть, жодне застілля. На смак цей сервелат часто буває не настільки приємний як на вигляд, але що ж... функцію він свою виконує і так: прикрасив стіл, став закускою для аперитиву до інших страв і т.д.
«Ковбаса нині не та.. ось в радянські часи була справжня, з м'яса, докторська…, а зараз дерматин впереміш з потрохами», — кажуть досвідчені знавці цієї ковбаси біля прилавків супермаркетів. Але ж ті самі знавці беруть і беруть цей «дерматин», а не варто було б.
Для початку давайте розберемося яке м'ясо відносять до шкідливого.
У цей список входять:
Всі сосиски, сардельки, ковбаси – від варених до сирокопчених
Всі види в'яленого, копченого, сушеного м'яса
Шинка, окост, бекон
Пельмені, котлети, що продають в магазині
Консервоване м'ясо.
Чим шкідливі данні продукти?
В склад ковбас, сосисок, напівфабрикатів входять небезпечні речовини які при постійному вживанні по суті отруюють організм, засмічують токсинами, отрутами, хімікатами, консервантами, що призводить до атеросклерозу, гіпертензії, як наслідок до інсульту, інфаркту, варикозного розширення вен, крім цього нерідко у людей, що люблять ковбаси зустрічаються такі хвороби та стани:
артеріальна гіпертензія
хвороби серця і судин
хронічна обструктивна хвороба легень
онкологічні захворювання шлунково-кишкового тракту
зайва вага, ожиріння.
хвороби серця і судин
хронічна обструктивна хвороба легень
онкологічні захворювання шлунково-кишкового тракту
зайва вага, ожиріння.
Також шкідливі речовини з сосисок, ковбас, напівфабрикатів, наприклад, такі як нітрати, нітрити, консерванти, барвники, емульгатори, стабілізатори, генно модифіковані замінники м'яса, формальдегіди, антиокислювачі, підсилювачі смаку надають негативний вплив на центральну нервову систему, зокрема — приводячи до емоційного збудження, істериці (у дітей) після вживання їжі, іноді навіть до розвитку порушень роботи мозку, до посилення симптомів психічних захворювань.
Розглянемо самі небезпечні речовини, що зустрічаються в складі ковбаси, сосисок, напівфабрикатів.
Нітрит натрію (або натрієва селітра)
«Нітрит натрію (натрій азотистокислий) NaNO2 — сіль натрію і азотистої кислоти.
Використовується як поліпшувач забарвлення і консервант у харчовій промисловості у виробах з м'яса та риби. Харчова добавка E250.
Як харчова добавка застосовується в харчовій промисловості в двох цілях: як антиокислювач і як антибактеріальний агент.
В Євросоюзі продаж для застосування у харчових продуктах дозволений тільки в суміші з харчовою сіллю, з вмістом нітриту близько 0,6 %, щоб зменшити ризик перевищення добових норм.
Використовується як поліпшувач забарвлення і консервант у харчовій промисловості у виробах з м'яса та риби. Харчова добавка E250.
Як харчова добавка застосовується в харчовій промисловості в двох цілях: як антиокислювач і як антибактеріальний агент.
В Євросоюзі продаж для застосування у харчових продуктах дозволений тільки в суміші з харчовою сіллю, з вмістом нітриту близько 0,6 %, щоб зменшити ризик перевищення добових норм.
Насправді нітрит натрію далеко не самий небезпечний елемент ковбас, сосисок, особливо якщо в продукті він міститься в невеликій кількості. Його додають в якості фіксатора кольору (якщо не додати — ковбаса буде сіра), також в якості речовини, що перешкоджає розвитку бактерій ботулізму і окислюванню жирів, консервантів.
Нітрити, нітрати небезпечні тим, що, потрапляючи в організм людини, особливо після обсмажування, багаторазового підігрівання, можуть перетворюватися в канцерогени, що викликають утворення ракових клітин.
З підсилювачів смаку найпопулярніший глутамат натрію — «мононатріева сіль глутамінової кислоти, популярна харчова добавка E621 (в цій якості також називається «підсилювачем смаку»). Являє собою білий кристалічний порошок, добре розчинний у воді».
Це порівняно безпечна харчова добавка, при дозованому вживанні. При частому і надмірному вживанні призводить до проблем зі здоров'ям, до токсичного ураження печінки, підшлункової залози, є дослідження, де стверджується негативна роль глумата натрію в посиленні у людей симптомів психічних захворювань, посилення емоційного збудження після прийому їжі.
Варто зазначити, що вплив цієї добавки ще до кінця не досліджено.
До того ж, якби нам, простим споживачам, повідомляли всю правду про всі добавки, на яких тримається світова продукція, розорилися б компанії з мільярдними доходами і країни «впарюючі» по світу шкідливу продукцію зазнали б поразки. Однак парадокс в тому, що люди і так знають про шкідливість багатьох продуктів, але все одно продовжують купувати їх. Так що не факт що якби світу сказали всю правду про шкідливість їжі на полицях магазинів це б кардинальним чином вплинуло на попит і пропозицію.
Якщо обійтися без глутамату натрію то ковбаса буде м'яко скажемо несмачна, ніяка.. як трава, несмачна маса, особливо якщо врахувати що м'яса в ковбасах у середньому 5 відсотків — не дивно, що без підсилювачів смаку не обійтися.
Стабілізатори, емульгатори які додають у ковбасу
Крім покращення кольору і посилення смаку майбутній ковбасі ще потрібно створити форму. Якщо раніше в цьому могли допомогти желатин, крохмаль, то сьогодні, коли виробництво дешевих сосисок поставлено на потік — використовують такі стабілізуючі речовини, як гідроколлоіди, вони подібно клею для шпалер «склеюють» воду і фарш. По суті те, що ми їмо під виглядом ковбаси на 50 % шпалерний клей.
Пальмові жири, які в переробленому вигляді перетворюються в організмі в трансжири, шкідливі речовини також нерідко додаються в ковбасу для кращої консистенції, жирності.
Одні з найбільш небезпечних речовин, які можуть зустрічатися в дешевій ковбасі — це формальдегіди в якості консерванту, синильна кислота, наприклад, в якості стимулятора росту тієї ж сої.
Ось що ще буває в ковбасі:
«Крохмаль, маргарин, сода, оцет, желатин, бельміцин, пеніцилін, морфій, синильна кислота, 10% туалетного паперу, 5 % м'яса».
Крім усього перерахованого — ті 5 % м'ясної сировини, яку додають у ковбасу — це навіть не другорядна, а третє-і четверо сортна сировина, наприклад, тухле м'ясо, оброблене хімічно для позбавлення специфічного запаху-смаку, м'ясо тварин вирощених на гормонах росту і т. д., перероблена ковбаса з вичерпаним терміном придатності.
Що, наприклад, входить до складу начебто хорошої ковбаси, дорогої і якісної (коментар з просторів Інтернету):
«Купила ковбасу " сервелат! Смачна!!! До складу входить Е450-452, Е621, Е120, Е301, Е250
Ще в склад входить, яловичина, свинина, шпик, цукор, сіль, спеції!!»
Ще в склад входить, яловичина, свинина, шпик, цукор, сіль, спеції!!»
Навіть якщо пробігтися по речовинам з приставками Е — вже створюється негативна картина. Також варто врахувати те, що коли-то нині заборонені добавки з приставками Е були дозволені, а сьогодні вони визнані небезпечними для здоров'я. Не виключено, що завтра визнають небезпечними ті добавки, які на УРА використовують виробники сьогодні.
Ось кілька добавок Е, які заборонені сьогодні:
«Е128 – червоний барвник Red 2G з канцерогенним ефектом, який використовується при виробництві сосисок з вмістом зернових і бобових більше 6% і виробів з подрібненого м'яса і надає рожевий колір продукту. Є генотоксичным з'єднанням, тобто мають здатність викликати зміни в генах. Е128 заборонений для застосування.
Вплив на організм:
— онкологічні захворювання;
— аномалії розвитку плода;
— вроджені патології.
Продукти з вмістом червоного барвника Red 2G: ковбаси і сосиски (особливо дешеві).
Е216 і Е217 – консерванти (пропіловий ефір і натрієва сіль).
Вплив на організм:
— харчові отруєння.
Продукти харчування з вмістом даного виду консерванту: цукерки, шоколад з начинкою, м'ясні продукти, вкриті желе паштети, супи і бульйони.
Е250 — нітрит натрію, барвник, приправа і консервант, що використовується для сухої консервації м'яса і стабілізації його червоного кольору. Е250 дозволений до використання у нас, але заборонений в ЄС.
Вплив на організм:
— підвищена збудливість нервової системи у дітей;
— кисневе голодування організму (гіпоксія) ;
— зменшення вмісту вітамінів в організмі;
— харчові отруєння з можливим летальним кінцем;
— онкологічні захворювання.
Продукти з вмістом нітриту натрію: бекон (особливо смажений), солонина, сосиски, шинка, копчене м'ясо і риба.
Е320 – антиоксидант для уповільнення окислювальних процессів в жирових та масляних сумішах (дозволений в Україні, але вважається небезпечним для здоров'я).
Вплив на організм:
— зростання вмісту холестерину в організмі.
Продукти харчування з вмістом антиоксиданту Е320: деякі продукти з вмістом жиру; жувальні гумки.
Е400-499 – загусники, стабілізатори для підвищення в'язкості продукту (більшість з них заборонені).
Вплив на організм:
— захворювання травного тракту.
Продукти з вмістом цих видів Е-добавок: йогуртові культури і майонези.
Е510, Е513 і E527 (з групи Е500-599) – емульгатори, що створюють однорідність при поєднанні незмішуваних продуктів, наприклад, води і масла.
Вплив на організм:
— діарея;
— збої в роботі печінки.
E951 – аспартам – синтетичний цукрозамінник.
Вплив на організм:
— виснаження запасів серотоніну в корі головного мозку;
— розвиток маніакальної депресії, нападів паніки, насильства (при надмірному вживанні) .
Продукти з вмістом аспартама: жувальні гумки, газовані напої (особливо імпортного виробництва).
Навіть у доволі якісній ковбасі присутня маса шкідливих речовин, які при частому вживанні дають збої здоров'я. В ідеалі стабілізатори можна було б замінити крохмалем, соєвий білок рисом, консерванти аскорбіновою кислотою, але є ризик, що натуральний продукт може зіпсуватися і виглядати не дуже, а оскільки виробництво поставлено на потік і виробників хвилює прибуток, а не здоров'я споживачів то возитися з нешкідливими харчовими добавками ніхто не буде.
Як можна отруїтися ковбасою, сосисками навіть якщо вони з нормальним терміном придатності?
Від такого продукту може стати погано навіть якщо дати на упаковці не горять червоною лампочкою.
Під виглядом м'яса в ковбасу додають шкури свиней, індиків, курей... І саме філе яловичини або свинини там може взагалі не бути.
М'ясо можуть використовувати глибокої заморозки, вік м'яса може бути 30-40 років і за такий термін його не раз розморожували, возили з країни в країну, знезаражували, знову заморожували...
Щури в ковбасі — це реальні випадки, люди регулярно знаходять хвости, шкіру і волосся, отримують отруєння, проте м'ясо-комбінати, які допустили такі грубі порушення живуть і навіть не думають закриватися.
Крім того — не раз були зафіксовані випадки отруєння нітритом натрію, перевищеним виробником в 110 разів (!!!!).
Коментар з просторів Інету:
«Повністю згодна про шкоду ковбаси. Ніколи раніше не читала при купівлі складу ковбаси, поки не отруїлися всією сім'єю, коли здогадалися що це через ковбаси, то були в шоці, що в неї додано, нічого корисного!!! діти, звичайно ж, її люблять, але тепер купуємо її з обережністю і не дешеві сорти, є хоч якась надія, що в ній є натуральне м'ясо. Коли я перестала їсти ковбасу, чесно скажу - схудла на вісім кілограмів».
«Хорошої» ковбаса» в своєму складі має не більше 40-50 % того що можна віднести до м'ясних продуктів (тельбухи, шкіра, м'ясо десятирічної заморозки), що складає інша маса — можна гадати.
Шинка, сало в упаковках оброблені масою хімікатів перед тим як потрапити на прилавки, так що не варто випробовувати надію на те, що шинка-то вже справжнє м'ясо. Карагенан, яким годують карбонади, окости і навіть сирі стегенця, наприклад, збільшує вагу продукту майже вдвічі. А він викликає алергію, задишку.
Незважаючи на те, що ВООЗ обмежила споживання ковбас до 50 грамів в день, щорічно ми споживаємо не менше 40 кг ковбаси в рік.
Нас привчають любити цю «гидоту» з дитинства, справа в тому що людина як до наркотику звикає до смаку хімікатів з ковбас, сосисок. Смакові рецептори вже не сприймають продукт без специфічних добавок.
В ході проведених експериментів (в одному з відео під статтею) стало зрозуміло, що сьогоднішні споживачі не вміють відрізняти справжню ковбасу від «підробки». Так, сучасній ковбасі, що містить низький відсоток м'яса, люди віддають превагу над ковбасою, що виготовлена за рецептами м'ясокомбінатів радянського періоду, коли в ковбасі було 99-95 % м'яса.
Справа в тому, що хімікати, консерванти і т. д. знаходяться не тільки в ковбасі, але в 80-90 % продукції, що лежить на полицях супермаркетів. Ми ніяк не можемо уникнути, навіть якщо б дуже хотіли, вживання продуктів без консервантів, нітритів, нітратів та іншої гидоти. Ми живемо в містах переважною більшістю, і запасатися всім в селах просто неможливо, всі йдуть в місцевий магазин, на ринок через дорогу, або оптовий магазин де продається все те ж, але дешевше.
Людина з народження звикає до вживання обробленої хімікатами їжі, немов до наркотику, тому й ковбаса з цього м'яса для нас вже не смачна, а от з глутаматом натрію — цілком, тому наші діти на ура їдять сосиски, а не морквину з городу.
Навіть те м'ясо, яке ми можемо купити сирим в магазинах часто напхане поліфосфатами, які викликають набряки, хвороби серця. Вихід тільки один — купувати м'ясо в селі у знайомих.
Наостанок «страшилка» з реального життя сьогоднішніх м'ясокомбінатів:
«Уявіть собі брудні цехи, насичені запахом крові і чогось ще нудотного. Працівники в замацьканих халатах, іржаві труби по стінах, по яких періодично пробігають щури. Ось одна посковзнулася на слизькій трубі і звалилася прямо в величезну м'ясорубку. Пролунав вереск, і щур, разом із шматками м'яса невизначеного кольору, перетворився у фарш. Робітники навіть не здригнулися і, як ні в чому не бувало, продовжують займатися своїми ковбасними справами.
І справді, що тут такого? Просто стало трохи більше фаршу, та ще свіжого — якщо порівнювати з тим, що сунуть — разом з зеленими мухами — в цю величезну м'ясорубку.
Підемо далі. Якесь темне, похмуре приміщення, щось замочено у величезних бочках. Якщо придивитися, то це картон — незмінна складова «копчених» ковбас. Таким чином на м'ясокомбінатах економлять на м'ясі.
Але це ще не все: в деяких бочках картон замочили так давно, що в ньому завелися черв'яки — великі, білі, жирні.
Ти думаєш, що цей папір вже старий, зіпсувався, мовляв? Як би не так, ти погано знаєш м'ясокомбінати і ковбасу! Все йде в справу, тим більше черв'як — це ж справжнє м'ясо! Упереміш з картоном відмінний фарш вийде!
Зазвичай її готують так.
Беруть двадцять відсотків води, дванадцять відсотків сої, крохмаль або картон (в залежності від сорту ковбаси), додають так зване м'ясо (шкури, кишки та інші відходи), приправляють синтетичними ароматизаторами смаку і запаху — щоб не смерділо. І все: ковбаса готова! Їжте на здоров'я! І постарайтеся не захворіти..
Але якщо ви не хочете ковбаси, можете купити сосиски або сардельки. Вони на п'ятдесят відсотків складаються з емульсії: шкіри, субпродуктів і тих же відходів м'ясовиробництва. Все це розмолоте і уварено до стану світло-сірої («дуже апетитною»!) кашки.
Якщо, наприклад, ковбаса в магазинах псується, її не списують і знищують (як ви наївно думаєте), а везуть.. . на м'ясокомбінат, де її піддають знезараженню хімічними реактивами і пускають на переробку. А потім знову — в магазини.
Приємного апетиту!!!
Коментарі (2)