ЗАМОРОЖЕНІ і КОНСЕРВОВАНІ ПРОДУКТИ: МІФИ та ПРАВДА

0 1 537
+1

ЗАМОРОЖЕНІ і КОНСЕРВОВАНІ ПРОДУКТИ: МІФИ та ПРАВДА Кандидат медичних наук, лікар-дієтолог, автор зниження ваги Андрій Бобровський — про те, чи можна харчуватися консервами тим, хто хоче схуднути

У наші дні широко поширена одна гастрономічна помилка — це часто повторювана мантра про те, що фасовка, консервування та заморожування знищують поживні речовини, що містяться в продуктах. Інша помилка — страх перед всілякими «хімічними» добавками до їжі. Однак сучасна дієтологія нічого не має проти консервованих і заморожених продуктів. Хоча, звичайно, свіжі овочі-фрукти можуть бути приємніше на смак.

Залякані перспективою з'їсти «хімічну фабрику в консервній банці», багато людей надто прагнуть до «натуральності» і намагаються відмовитись від будь-яких харчових добавок, використовуваних сучасною харчовою промисловістю. Але не варто забувати, що є хімічні речовини, які запобігають псуванню продуктів і поліпшують їх смак і якість. Тому зовсім не обов'язково відмовлятися від консервів через боязнь натрію, консервантів і інших «хімікатів».


Що стосується «втрати поживних речовин при консервуванні, відзначимо, що при такій обробці втрачається лише незначна частина корисних речовин, і це не привід зовсім позбутися їх.

Давайте розглянемо приклад. Банка консервованої квасолі — це відмінне джерело протеїнів і маси корисних речовин, серед яких фолієва кислота, клітковина, магній, залізо, мідь і калій. Відкривши банку з консервованою квасолею, ви відразу ж отримуєте всі ці корисні речовини, і вам зовсім не потрібно півдня замочувати і відварювати сиру квасолю.

Особливої уваги покупців заслуговує заморожування: пам'ятайте, що саме такі продукти зазвичай є найбільш якісними. Якщо ви виберете заморожені фрукти, ягоди або овочі, то за технологією їх заморожують тоді, коли вони найбільш свіжі і стиглі — практично «з грядки». Те ж саме стосується м'яса, птиці і риби. У будь-якому випадку, заморожені продукти набагато свіжіші і корисніші, ніж давні поклади їх «свіжих» аналогів.

Вибираючи «заморожування», ви не втратите ніяких корисних речовин, при цьому зможете насолодитися її безсумнівними перевагами — різноманітністю яскравим смаком і зручністю в приготуванні.

До речі, саме завдяки технологічній обробці продуктів ми отримуємо величезні кулінарні «бонуси». Адже вперше в історії людства люди можуть насолоджуватися фруктами і овочами цілий рік: харчуватися помідорами в грудні, ягодами — в лютому. У наші дні можна запросто зробити запас продуктів, який буде без проблем зберігатися кілька днів, тижнів і навіть місяців. І в будь-який момент приготувати з цих продуктів повноцінне блюдо, лише розігрів його або помістивши заморожений напівфабрикат в духовку.
А тим, хто вирішив все життя дотримуватися низькокалорійного харчування, саме консервовані продукти зможуть урізноманітнити раціон. Якщо ви зможете уникнути харчової нудьги, то напевно ніколи не наберете зайву вагу, «відриваючись» на калорійних продуктах.

Так що не уникайте заморожених і консервованих продуктів — навпаки, їжте їх без побоювань і почуття провини. Що стосується солі — так, для деяких людей існують медичні показання щодо обмеження вживання продуктів, що містять натрій. Якщо ви вважаєте, що вам необхідна дієта з пониженим споживанням солі, то варто проконсультуватися з лікарем. Якщо ж таких немає протипоказань, то зовсім не обов'язково обмежувати споживання солі. З точки зору схуднення це зовсім не важливо.





реклама на сайте

Схожі новини

Додати коментар

  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent