Кандидат медичних наук, лікар-дієтолог, автор зниження ваги Андрій Бобровський - про головні міфи стосовно овочей
Якщо ви вже завантажили холодильник і буфет продуктами з «довготривалого стратегічного запасу», то можна перейти на свіжі продукти. Ідіть в супермаркет або в овочеві ряди на ринку і пошукайте те, що ви хочете приготувати сьогодні або в найближчі дні. Віддавайте перевагу сезонним продуктам.
З приводу овочів можна сказати однозначно: чим більше, тим краще! Немає нічого корисніше для контролю ваги і для вашого здоров'я. Всі овочі і фрукти багаті клітковиною, вітамінами, мінералами, фітохімічними сполуками, які не тільки підтримують організм у відмінній формі, але і запобігають хворобам.
Якщо вам вдасться зробити овочі основою вашого раціону, то ви однозначно станете стрункішими і більш здоровими. Причина проста: калорій мало, а багато клітковини (ви практично будете їсти чисту клітковину).
Клітковина особливо корисна для боротьби із зайвою вагою.
Продукти з великим вмістом клітковини добре пригнічують відчуття голоду. При цьому вона не перетравлюється і не всмоктується в кров. Вона просто заповнює шлунок і викликає почуття насичення. Тому, якщо ви будете їсти багато овочів і фруктів, вони будуть пригнічувати відчуття голоду, а калорій ви отримаєте зовсім небагато.
А зараз розвінчаємо ряд міфів про овочі.
Міф перший: від таких овочів, як картопля і горох, товстіють, тому що в них багато крохмалю.
І правда, в цих овочах більше калорій, ніж у капусті і шпинаті. Але вони дуже поживні і містять багато клітковини. Підводимо підсумок: краще отримати крохмаль з картоплі та бобових, ніж з булок і крекерів
Міф другий: при термообробці овочів втрачаються корисні речовини.
А ось це зовсім не обов'язково! У багатьох випадках поживні речовини з овочів засвоюються організмом краще саме після приготування.
Звичайно ж, сирі овочі дуже корисні. Вони можуть стати відмінним перекусом: помиті і нарізані огірки, томати, морква,... Але це не означає, що тільки сирі овочі корисні. Овочі гарні в будь-якому вигляді — сирому, вареному, консервованому і замороженому. Ви не помилитеся, якщо заповните холодильник овочами та фруктами у всіх видах.
Якщо ваші уявлення про страви з овочів зводяться до тертої моркви і вареної капусти, які мама змушувала вас їсти в дитинстві, то пора їх міняти. Зараз у вашому розпорядженні — найрізноманітніші овочі зі всього світу. Кожен сезон з'являється щось нове. І навіть старі улюблені овочі завжди можна приготувати по-іншому.
Можна пошукати китайську капусту. Її листя і качани — хрусткі і приємні на смак. Її можна смажити в олії і додати в суп. А як щодо салату з стручків квасолі? Або гарбузового супу з каррі? Все це — справжні кулінарні знахідки і, головне, вони готуються зі свіжих овочів. Якщо ви бачите на прилавку щось новеньке, чому б не спробувати? Світовий ринок надає масу можливостей. Багато новинок відмінно підійдуть для любителів овочів, яким хочеться поекспериментувати.
Звичайно, можна сміливо брати і традиційні овочі. Боби, горох, різнобарвний перець, фіолетові баклажани, яскраво-помаранчева морква, цвітна капуста, ріпа, огірки, різні види гарбузів... Смаки їх так само різноманітні, як і рецепти, в яких їх використовують.
А ось ідея, як їх застосувати для швидкого перекусу. Замість 200 г традиційного гамбургера спробуйте зробити два вегетаріанських бургера по 100 г кожен. Так ви відмовитеся від жиру і холестерину, а якщо конкретно: від 20 г першого і 150 мг другого.
Натомість ви отримаєте клітковину та інші корисні речовини, які містяться в овочах.