Ви не замислювалися, чому так багато людей страждає від зайвої ваги? Можливо, їх не цікавить зовнішній вигляд і здоров'я, або у них сильна пристрасть? Все це не виключено. А може, справа в тому, що нас свідомо штовхають на цей шлях?
Звичайно, ми не будемо говорити про теорії змов. Однак оброблені продукти служать джерелом прибутку для харчової промисловості.
У нашому світі, де панують ринкові відносини, їжа також є товаром. Для нас їжа – необхідна умова виживання, а для продавців – прибуток.
Доктор Девід Кесслер, колишній комісар США з питань продуктів харчування та лікарських препаратів, у своїй книзі «Кінець переїдання» заявив, що сучасна харчова промисловість базується на харчовій наркоманії.
Ця стратегія заснована на нейрофізіології, психології і низинних інстинктах організму, які переважають над розумом і волею.
Формула успіху харчової промисловості виражається всього трьома словами.
Сіль, цукор і жир
Сіль, цукор і жир роблять їжу смачною і привабливою, змушуючи людей все більше вибирати саме ці продукти. Харчові гіганти використовують гедоністичний підхід, орієнтуючи людей на отримання задоволення від їжі.
Величезна кількість нових продуктів, що з'явилися останнім часом у ресторанах швидкого харчування, в основному орієнтовані на посилення смаку за допомогою цукру, жирів і солі, або завантажені м'ясом, картоплею і хлібом.
І навіть користь овочів може потонути в цьому комплексі з картоплі в сирі або сметані, вершково-часниковому соусі і так далі.
Давайте подивимося на цю трійцю ближче, щоб зрозуміти механізм їх дії.
Сіль
Ми знаємо, що надлишок солі шкідливий. Однак виробники харчових продуктів збільшують вміст натрію, щоб посилити смакову композицію і підвищити термін зберігання продуктів.
Надмірне споживання солі приводить до зміни балансу хімічних речовин у головному мозку і викликає звикання. Згідно з дослідженнями, вживання солі супроводжується вивільненням нейромедіатора дофаміну в центрі задоволення, що стає причиною звикання.
Багато хто з нас навіть не здогадуються, що вони мають залежність від солодкого. Деякі, хоча і здогадуються, але не вважають це настільки серйозним. А як щодо вас?
Цукор
Солодкість – ідеальний засіб від депресії. Цукор може змусити вас відчувати себе краще. Ми всі добре засвоюємо це з самого дитинства. У дорослому житті споживання цукру це вже традиційний засіб підвищення настрою із сформованою залежністю.
Фахівці впевнені, що діти схильні до споживання надмірної кілкості цукру, в дорослому житті частіше піддаються алкогольній залежності.
Вживання цукру підвищує рівень серотоніну в організмі (гормону задоволення), і в цей же час спостерігається короткостроковий сплеск енергії. Нажаль позитивна дія закінчуеться так же стрімко, як і розпочинається.
Під час падіння рівня гормону задоволення, знову хочеться солодкого. З кожним разом кількість солодкого тільки збільшується через зниження чутливості рецепторів до інсуліну.
Жир
Жирна їжа також представляє собою об'єкт бажання і підвищує настрій. Як відомо, жир є найпотужнішим джерелом енергії.
Споживання їжі з високим вмістом жиру супроводжується виділенням факторів підкріплення в головному мозку. Це закріплює задоволення.
Сіль, цукор і жир втілюють у собі гедонізм сучасної цивілізації. У свій час давньогрецький філософ Арістіпп сформував вчення про гедонізм (ін грец. — задоволення), згідно з яким насолода є головною чеснотою, вищим благом і метою життя.
Тому Арістіпп вважав, що шлях до щастя полягає в досягненні максимального фізичного задоволення. Харчова промисловість штовхає нас на шлях гедонізму.
Але надмірне споживання солі, цукру і жиру призводить до розвитку серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, цукрового діабету, ожиріння і раку.
Це основні причини смертності людей у всьому світі. Схоже, що хвороби людства є певним відплатою, а сіль, цукор і жир — головними спокусниками.